13 Ekim 2016 Perşembe

Denizin Dibinde Bisiklet Üzerinde Pankart Açtılar

Kadınlarda görülen kanserlere dikkati çekmek için kanser hastaları ve hekimler, dalgıçlar eşliğinde denize daldı ve denizin dibinde bisiklete bindi.

Avrupa Jinekolojik Onkoloji Derneği (ESGO) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Murat Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kanser görülme sıklığının tüm dünyada hala yüksek olduğunu belirtti.

Hedefe yönelik tedaviler başta olmak üzere yeni teknolojik ürünlerin kullanımıyla yaşam süresinin uzadığını, hatta bazı kanser türlerinde tam iyileşme sağlanabildiğini ifade eden Gültekin, kanserle mücadelede erken tanının önemini vurguladı.

Bu konuda toplumsal farkındalığın artırılabilmesi için çeşitli etkinlikler yapıldığını anlatan Gültekin, ulusal kampanyaların yanı sıra yerel çalışmalar da yürütüldüğünü kaydetti.

"Dünya Kadınların Etrafında Döner" başlıklı spinning (pedal çevirme) farkındalık çalışmasının dünyada bir ilk olduğunu söyleyen Gültekin, "Böylesi bir çalışma daha önce yapılmadı. Türkiye'deki sempozyumda ilke imza attık. Etkinliğe, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen yumurtalık, meme, rahim, rahim ağzı gibi kadın kanseri hastaları katıldı." bilgisini verdi.

Denizin dibinde pankart açtılar

Jinekolojik kanserlere dikkat çekebilmek amacıyla, Antalya'da Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Alanya Kaymakamlığınca da etkinlik düzenlendi.

Taramalarda erken tanı konulan hastalara, yapmak istediği ancak gerçekleştirmekten çekindiği bir hayali soruldu ve bunun gerçekleştirilmesine olanak sağlandı.

Alanya Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlusu Dr. Mevlüt Sönmez, "Dalmaktan ve bisiklet sürmekten korktuğunu belirten hastalarımız oldu. Biz de hastalarımızın hem dalabileceği hem de bisiklet üzerinde olabileceği bir etkinlik planladık." dedi.

Alanya Kalesi açıklarında denizin derinliklerine bisikletlerin indirildiğini anlatan Sönmez, "Hastalarımız, profesyonel dalgıç ve hekimlerimizin eşliğinde bisiklete binerek doyumsuz bir keyif yaşadı. Denizin derinliklerinde İngilizce ve Türkçe pankart açtılar. Pankart ve dövizlerde 'Kanserden hızlı ol, HPV taramanı yaptır', 'Erken Teşhis Hayat Kurtarır' ve 'Kanser için el ele' yazıları yer aldı." diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder